Monday 26 May 2014

Cum am ridicat o cotineata (puiata)


Cand ne-am hotarat ca vrem sa facem acest lucru, primul lucru la care ne-am gandit a fost sa folosim spatiul pe care il aveau socrii mei in curte. In afara de curtea libera care o aveam la dispozitie, ne-a ajutat si faptul ca mai aveau vreo 3 cotinete ridicate, desi erau goale. Drept urmare am decis sa cumparam cateva gaini si asa a inceput totul.

Un an mai tarziu, desi afacerea noastra nu parea extraordinar de profitabila, am decis sa o extindem. Parerea mea este ca daca vrei sa faci un ban din asa ceva, in primul rand trebuie sa te ocupi de un numar considerabil de pasari. Zis si facut! Ne-am hotarat sa ridicam o alta cotineata (puiata) astfel incat sa putem creste mai multe pasari de curte. Am facut o schita pe care am folosit-o in principal ca proiect, am facut calculul pentru materialele de care aveam nevoie si ne-am pus pe cumparat. In principal am folosit lemn la ridicarea acesteia pentru ca pretul materialelor necesare era ceva mai mic iar munca necesara ridicarii era mai putina. Desi am folosit aceste principii, nu am facut rabat de la calitatea produsului final.

Dimensiunile cotinetei pe care o ridicam aveau sa fie undeva la 3,75m x 2,3m x 1,8m (L x l x h). Primul lucru pe care a trebuit sa il facem a fost sa sapam o groapa in pamant de aproximativ 10-15 cm inaltime unde trebuia sa punem piatra pentru fundatie. Trebuie retinut ca groapa pe care am sapat-o a trebuie sa fie cu cel putin 5-10cm mai lata decat baza cotinetei de jur imprejur pentru a avea o stabilitate mai buna la stalpi. Dupa ce am sapat groapa, ne-am pus pe asezat pietre pentru fundatie. Am facut si chenarul pentru a stii cat trebuie sa ne intindem cu pietrele si am construit scheletul structurii ca sa stim unde vin stalpii. Pentru o stabilitate mai buna am sapat niste gropi putin mai adanci pentru stalpi ca sa avem un plus de stabilitate. Dupa ce am asezat scheletul cum trebuia sa stea si dupa ce am turnat fundatia, arata cam asa.

Dupa ce s-a uscat am inceput sa punem OSB-ul pe pereti. Am folosit OSB de 6mm grosime pentru ca peretii au o placa pe dinafara, una pe dinauntru si intre ele este captusit cu vata minerala. Puteam folosi si polistiren, dar mie mi se pare ca vata mineral mai bine. Dupa ce am ridicat peretii si facut toata structura, am trecut la acoperis. Pe scheletul structurii am mai pus placi de OSB iar deasupra am venit cu ondulina bituminoasa. Dupa ce am terminat totul, am aplicat un strat de lac, dar se putea folosi vopsea, ulei ars sau orice altceva aveti la indemana.

Pentru a oferi mai mult spatiu pasarilor pe care le crestem acolo, in interiorul cotinetei am cronstruit si niste rafturi de jur imprejur cam de 60cm latime la care am adaugat si doua scari pentru o urcare mai usoara. pentru comfortul gainilor si pentru a nu alerga toata curtea dupa ouale lor, le-am mai construit si niste cuibare din cam aceleasi materiale. In principala cam asa a luat nastere cotineata (puiata) cea noua. A fost nevoie de ceva efort, dar in final a meritat.

Materialele necesare:

OSB 6mm - 18 placi de 2,5m x 1,25m
Ondulina bituminoasa - 7 placi de 0,84m x 2m
Vata minerala Ursa - 2 pachete ~ 9mp fiecare
Stalpi de 10 x 10cm - 2 buc x 4 m
Stalpi de 5 x 5 cm ~ 16 buc x 4 m
Holzsuruburi de 4x80, 4x40,4x20 etc + suruburi speciale cu garnitura de cauciuc pentru ondulina
Ciment - 4 saci x 40 kg
Nisip - 18 saci x 40kg
Balamale pentru usa si pentru fereastra de aerisire

S-ar putea sa mai fie niste materiale, dar cam astea sunt in mare. Daca va decideti sa faceti asta, trebuie sa stiti ca au fost destul de multe zile de munca de dimineata pana seara. Pretul a fost si el destul de ridicat si nu se stie cand ne vom amortiza cheltuiala, dar satisfactia produsului final este imensa.

Spor la treaba!

No comments:

Post a Comment